"HTML/JavaScript"

Filaters

Any rere any...des de fa segles es practica a la comuna una activitat molt lligada als costums dels pobles de muntanya sobretot dels pobles de la Serra de Tramuntana. La caça del tord amb filats és sens dubte una manera d'entendre l'aprofitament que feien els nostres avantpassats dels recursos que els oferia el bosc. La llenya, el carbó, la calç eren altres recursos disponibles i la caça per sobreviure. A cada família hi havia caçadors-, pradi, fill i net en acabar la llarga jornada o abans de començar-la ja havien fet la caçada... era tan important l'ofici com la caça, ja que aquesta disposava a totes les famílies les necessitats proteïniques bàsiques que faltaven en aquells anys.

Amb el pas del temps i amb l'arribada del turisme, electricitat i del progrés molts dels usos que es feien dels productes de muntanya es van anar perdent... Amb la caça passar el mateix... però no de la mateixa manera. Aquesta va evolucionar i es va adaptar als nous temps i les generacions posteriors la van utilitzar com una activitat d'esbarjo i tradició .

La carn del tord és apreciada en l'actualitat, ja que aporta molt bon gust a tots els plats on hi forma part; brou, arròs brut, torrats, tords amb col, són les receptes típiques en què aquesta au és la protagonista. És una cuina antiga, amb arrels...

A la comuna la gent major i qualque jove encara practiquen aquesta modalitat de caça. La caça amb filats de coll, una activitat permesa, sostenible i selectiva. Cada any s'organitza un berenar on una vintena de caçadors es reuneixen per comentar com ha anat la temporada, les anècdotes que han passat, els xops que han aplegat i la fretada d'estar asseguts enmig del bosc en ple hivern... esperant amb els filats estesos, endur-se'n algun tord a casa.


                        Caçadors de s'alzineta i sa llebrenissa. Sa Comuna

                                                     Febrer 2022