"HTML/JavaScript"

La dama del bosc

 Un migrant que ens visita cada any a sa Comuna. La cega (Scolopax rusticola), en castellà becada, arriba als nostres boscos a mitjans de novembre. El fred i la falta de menjar l'engeguen de les latituds més altes del nord Europeu. Cada any emprèn aquest llarg viatge cercant el clima temperat que caracteritza les zones mediterrànies i sud d'Europa. Quasi totes les cegues que passen l'hivern a Mallorca venen de regions de Rússia a una distància de les illes de 2700 a 4500 kms.

De la família de les aus limícoles, aqui a Mallorca la podem trobar a terrenys forestals o agrícoles. La característica principal de la dama del bosc es el seu bec allargat i els seus ulls que li permeten una visió de 360°.

És un animal esquiu i d'hàbits nocturns que passa molt desapercebut, amb el seu plomall marró es mimetitza fàcilment amb els colors i tonalitats de les fulles caigudes i sòl del bosc, essent molt  difícil veure'l,  excepte quan es sent pressionat per algun boletaire o caçador, moment que pren el vol fugint del lloc.

 És una mica més petita que la perdiu, però la seva visió, intel·ligència i velocitat per aixecar el vol conformen un sistema defensiu tant segur que la becada pràcticament no té depredadors.

Els visitants de Sa Comuna la podreu observar si veniu a primera hora del matí, a trenc d'auba.



Foto: Ángel García

                                    Verd: Àrea de cria    Blau: Hivernada