"HTML/JavaScript"

Projecte Banyarriquer 2023



Arriba la calor i la temporada de captures d'aquest col.leopter a sa Comuna comença. Ja trobam els primers exemplars dins les 70 trampes de vi, sucre, aigua i sal instal.lades per l'ajuntament i repartides  per la pista  forestal  del Km 5 fins al planietjar i que estaven  activades desde  el 16 de juny. Enguany ens ajuda un jove en pràctiques de l'IES Joan Taix ( FPforestal).
 
  





Atraient

   Una vegada acabat el projecte de captura massiva de banyarriquer (2022) i amb el començament del projecte (2023) a sa Comuna de Bunyola, hem pogut comprovar quin és l' atraient més indicat per posar dins les trampes embut.

 A sa Comuna fa anys que posam la mescla de vi,sucre,aigua i sal. També es pot posar una mescla de vi i sucre. La mescla amb sal és més selectiva, conserva més temps les captures,evita l'olor a descomposició i allarga l'olor a fruita madura, també és més econòmica.

Recordau que aquesta trampa es indicada per masses petites d'alzinar, camins o faixes auxiliars. Per conservar l'alzinar es necessari també, reduïr herbivorisme i talar arbres molt malalts.


                                    
                       
Mescla 

 (VI/SUCRE/SAL/AIGUA)  
         300 grs sucre per 1 litre vi (48 hores)
Fermentació intermitja
300 de sal i 1 litre d'aigua

                                                     
                                                                
  Material     

Per fer la trampa recomanam garrafes de 5 o 6'5 lts d'aigua. Dins cada una hi podeu posar uns 300 ml de la mescla atraient. Es talla el coll de la garrafa, es gira dins la mateixa garrafa com si fos un embut i s'aferra amb cinta d'embalar al tronc de l'arbre a una altura d'un metre. És poden posar cada 30 mts segons l'àrea.


Època

A la Comuna de Bunyola els primers exemplars es solen capturar a partir del 15 de juny. A l'ajuntament no recomanam activarles pel maig (captures de Banyarriquer residuals i massa fauna no diana). També una manera de veure si hi ha banyarriquers que han sortit és passejar-se l'horabaixa/vespre per dins l'alzinar (el banyarriquer és un insecte d'hàbits crepusculars) i si s'en veuen ja es poden activar les trampes i també eliminar-los manualment.




Si voleu saber com va anar l'any passat clicau al següent enllaç