Mart (martes martes)

   Marts, genetes,mostels,moixos. Un grup de mamifers habitants de la garriga, salvatges o asselvatjats (moixos). La relació dels pagesos i caçadors amb marts i genetes ha estat molt tormentosa. Els perjudicis ocasionats per aquests animals i pels moixos salvatges, els convertí en un element que calia erradicar sense pietat. Fins als anys 60 del segle XX s'organitzaren batudes d'extermini que eren recompensades econòmicament pels Ajuntaments. La situació avui en dia ha millorat però dista molt de ser òptima, degut al manteniment de l'ús del verí per eliminar animals indesitjats, pràctica que ha posat contra les cordes a algunes espècies com la milana reial.



   La marta o el mart (Martes martes) és una espècie de mamífer de la família dels mustèlids comuna a la major part d'Europa. Mesura uns 25 cm d'alçada i 50 cm des del cap fins a l'arrencada de la cua, que mesura prop de 30cm. Un exemplar adult pesa al voltant d'1,5 kg (les femelles fan entre 740 i 1.200 g, mentre que els mascles pesen entre 800 i 1.600 g).

   Es seus hàbits son nocturns solen viure als arbres i s'alimentes de petits mamifers, petites aus, insectes i ranes, també fruits i ous d'ocells.




   Aquí teniu un petit video d'un veí de penyal d'honor a l'hora de sopar. Aquest mart ha trobat una cabra morta, abatuda per uns caçadors, això ens demostra que també és un mamifer carronyaire.